ФРАГМЕНТАЦІЯ СВІТОВОЇ ТОВАРНОЇ ТОРГІВЛІ В УМОВАХ РЕГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Сай, Л.П.; Давиденко, Л.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Досліджено підходи до трактування реглобалізації як однієї з ключових характеристик сучасного етапу глобалізації світової економіки. Обґрунтовано невідворотність трансформацій міжнародного співробітництва відповідно до фрагментації на основі спільних політичних, культурних, технологічних та екологічних цінностей. Розглянуто теоретичні та практичні аспекти фрагментації світової товарної торгівлі в контексті тенденції формування нових конкуруючих блоків та центрів впливу у світовій економіці. Запропоновано використання рівня міжблокової торгівлі між учасниками чинних інтеграційних блоків для загальної оцінки тенденцій фрагментації товарної торгівлі. Проведено аналіз міжблокової торгівлі між такими інтеграційними об’єднаннями та організаціями як ОЕСР, ЄС, АТЕС, БРІКС, COMESA. Визначено особливості та характеристики динаміки та інтенсивності торгівлі товарами між країнами-учасникам інтеграційних структур.