НІШЕВІ КУЛЬТУРИ ДЛЯ РЕВІТАЛІЗАЦІЇ АГРОБІЗНЕСУ У ПЕРІОД НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Бойко, Л.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Нішеві культури є важливим інструментом для відновлення агробізнесу у воєнний та повоєнний період, оскільки вони сприяють диверсифікації, стимулюють інновації та забезпечують додатковий прибуток. Вони можуть допомогти зменшити ризики, пов’язані зі змінами умов, і сприяти створенню більш стійкого та ефективного аграрного сектору. Вирощування нішевих культур дозволяє розширити різноманітність продуктів харчування, це особливо важливо в контексті продовольчої безпеки, коли необхідно забезпечити населення продуктами харчування у країні, яка перебуває у стані війни. Метою статті є дослідження сучасного стану виробництва нішевих культур та їх значення для ревіталізації агробізнесу у період невизначеності. У статті розглянуто значення та економічний потенціал вирощування нішевих культур. Висвітлено основні переваги та певні виклики їх виробництва. У цілому окремі нішеві культури є досить високомаржинальними, що однак можливо забезпечити лише за умов дотримання технології та високої їх врожайності. Вирощування нішевих культур також може бути менш конкурентоспроможним, оскільки вони не є широко поширеними або вимагають спеціалізованих знань та обладнання. Це дозволяє фермерам зайняти свою нішу на ринку і зменшити пряму конкуренцію з великими виробниками. Культивування нішевих культур може бути вигідним і водночас викликати певні труднощі. Проте, для диверсифікації бізнесу та уникнення найпоширеніших ризиків вирощування нішевих культур є досить вигідною та оптимальною альтернативою поряд із традиційними страховими сільськогосподарськими культурами – соняшником, ячменем та іншими агрокультурами. Успішне виробництво нішевих культур вимагає ретельного дослідження ринку, оцінки ризиків та ефективного управління. Знання і розуміння специфічних вимог вирощування кожної культури є ключовими для досягнення успіху в цій галузі. Важливо ретельно планувати, досліджувати та здійснювати необхідні кроки для досягнення успіху у виробництві нішевих культур.