КОНСАЛТИНГ В АГРОБІЗНЕСІ: СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Кононенко, Л.В.; Савченко, В.М.; Карнаушенко , А.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану консалтингу в агробізнесі і визначенню напрямів його розвитку. Компетентності, які необхідні для успішного конкурування на ринку праці, перманентно змінюються, що вимагає від працівників постійного оновлення навичок і знань. У таких умовах перманентного прискореного старіння компетентностей персоналу підприємств і установ саме консалтингові структури спроможні сприяти збереженню і зміцненню конкурентноспроможності суб’єктів господарювання. Доведено, що специфічною і найбільш актуальною формою консалтингових послуг для агробізнесу є дорадчі служби. Функціонування дорадчих служб є традиційним для більшості розвинених країн світу. Зазначено, що відповідно до державної політики забезпечення сучасних умов розвитку агробізнесу позитивним є можливість покриття витрат на консалтингові послуги за рахунок державного фінансування. Проте, на практиці аграрні підприємства здебільшого цим не користуються. Тому обґрунтовано доцільність розробки і впровадження заходів щодо популяризації дорадчих послуг як серед агробізнесу, так і серед сільських мешканців.