ВПЛИВ СОЦІАЛЬНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА ЛОЯЛЬНІСТЬ ТА ЗАЛУЧЕННІСТЬ СПІВРОБІТНИКІВ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ КАДРОВОЇ БЕЗПЕКИ - Лядський, І.К.; Дячков, Д.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті проаналізовано вплив соціального інтелекту на залученість персоналу та його лояльність до компанії. Анкетування проведено на науково-педагогічному колективі Полтавського державного аграрного університету. Метою дослідження була перевірка можливого зв’язку соціального інтелекту з кадровою безпекою закладу вищої освіти, завдяки опитуванню колег-освітян. Науково-теоретичним підґрунтям для нашого дослідження стала наша попередня робота, яка продемонструвала зв’язок соціального інтелекту з патріотизмом людини. Лояльність працівника до своєї компанії цілковито узгоджується з цим критерієм, оскільки також засновується на психічній стабільності, порядності, відповідних морально-етичних орієнтирах. Наші дослідження виявили вірність цього припущення. Соціальний інтелект має достовірний позитивний зв’язок (p=0,01**) з лояльністю респондентів до своєї компанії. Аналогічним чином впливають на неї й компоненти соціального інтелекту, а саме обробка соціальної інформації, соціальні навички та соціальна обізнаність. Інший показник, який було досліджено – залученість персоналу. Він не показав достовірного зв’язку із соціальним інтелектом, що може бути пов’язано з переважним впливом на нього зовнішніх чинників, зокрема кадрової політики та лідерських якостей керівництва. Тож у подальших дослідженнях вважаємо за доречне поглибити вивчення саме зв’язку між соціальним інтелектом та лояльністю.