КРУЇЗНИЙ ТУРИЗМ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ У ПЕРІОД НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Бойко, В.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Сучасна круїзна індустрія - це динамічна та глобально інтегрована до світової економіки галузь що постійно розвивається. Круїзні подорожі стають все популярнішими серед туристів. Багато людей обирають круїзи як зручний спосіб відпочинку, оскільки вони пропонують комфортне проживання, різноманітні розваги та можливість відвідати кілька місць за короткий період часу на борту сучасних круїзних суден. Круїзні судна стають все більшими та розкішними. Нові судна мають вражаючі розміри, включаючи кілька палуб, басейни, ресторани, спа-центри, казино та інші розваги. Круїзні компанії постійно конкурують між собою, пропонуючи пасажирам максимальний комфорт та розкіш, також звертають увагу на нові ринки такі як Азія та Африка, щоб розширити свою присутність і у цих регіонах. До початку пандемії COVID-19 круїзний туризм мав значний розвиток і був однією з найшвидше зростаючих галузей глобального туризму. Повномасштабне російське вторгнення в Україну вплинуло на круїзну індустрію, особливо у Чорноморському регіоні. Туристичні оператори почали змінювати маршрути, зменшився попит на такий відпочинок, економічні обмеження та безпека стали ключовими факторами які необхідно враховувати у цей період. Круїзні компанії повинні адаптуватися до нових умов та реагувати на зміни для забезпечення безпеки та задоволення пасажирів. Мета статті: дослідити сучасний стан ринку круїзного туризму та визначити перспективи його розвитку. У статті відображено переваги круїзного туризму у порівнянні з іншими видами відпочинку. Проаналізовано вплив круїзного туризму на економіку країн у яких він має розвиток. Вказано на негативні процеси занепаду та призупинення розвитку морського туризму в Україні у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії. Зроблено висновки, що Чорноморський регіон у середній перспективі цілком може стати самостійним (більше того - самодостатнім) круїзним напрямом, у портах якого базуватимуться лайнери, діятимуть самостійні маршрути та курсуватимуть теплоходи різних класів та призначення аж до спеціалізованих, на кшталт MICE-лайнерів чи плавучих казино.