ЕРГОНОМІЧНІ СПОСОБИ ПОДОЛАННЯ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРАННЯ СУЧАСНОГО МЕНЕДЖЕРА У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ - Шаумян, О.Г. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті висвітлено ключові аспекти подолання емоційного вигорання сучасного менеджера у сфері інформаційної безпеки. У рамках окресленої проблематики було проведено дослідження, яке спрямоване на вивчення емоційного вигорання сучасного менеджера. У дослідженні, яке здійснювалося з вересня 2019 року по січень 2022 року, взяли участь 204 респонденти віком від 24 до 59 років, з них 120 чоловіків та 84 жінки. Пілотним дослідженням були охоплені менеджери у сфері інформаційної безпеки м. Бердянська, м. Києва, м. Кривого Рогу та м. Кропивницького. У рамках дослідження учасникам було запропоновано систему рекомендацій, яка містила ергономічні способи подолання емоційного вигорання, конкретні вправи та техніки роботи над собою. Серед рекомендованих ергономічних способів подолання емоційного вигорання у менеджерів у сфері інформаційної безпеки особливу увагу акцентовано на таких, як: соціальна емпатія; підтримання високопрофесійної діяльності; тайм-менеджмент; інтелектуальна підзарядка; повноцінне харчування. За результатами дослідження з’ясовано, що вжиті ергономічні заходи щодо профілактики та попередження емоційного вигорання та надані поради сприяли зниженню рівня емоційного вигорання в менеджерів, їх стан суттєво покращився. Це твердження стосується як жінок, так і чоловіків. Нами не виявлено таких респондентів, які б не демонстрували позитивних змін їх емоційного стану. Показники кожної фази після застосування запропонованих ергономічних напрямів та виконання наданих рекомендацій засвідчили позитивну динаміку змін. Найбільш істотні позитивні зміни відстежуються на рівні фази виснаження. За фазою напруги та резистенції показники також поліпшилися, проте не варто зупинятися на досягнутому, щоб менеджери повністю впоралися з емоційним вигоранням. Встановлено, якщо не нехтувати розробленими нами рекомендаціями, які спрямовані на подолання емоційного вигорання, то можна покращити емоційний, психічний, соціальний та фізичний стан менеджера. Усі респонденти, хто не лінувався виконувати ергономічні поради, мали позитивну динаміку змін як на роботі, так й вдома. Запропоновані ергономічні способи зорієнтовані на становленні успішної особистості сучасного менеджера у сфері інформаційної безпеки, потребують подальших більш детальних наукових розвідок.