ІННОВАЦІЙНА ДИНАМІКА ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ - Герасименко, Т.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
Стаття присвячена дослідженню тенденцій та динаміки руху в глобальній економіці прямих іноземних інвестицій, які матеріальною основою інноваційних процесів. У результаті проведеного дослідження визначено та систематизовано сукупність основних трендів, які у посткризових умовах формують на глобальному рівні нову якість транскордонних прямих іноземних інвестицій. Ці виклики змінили характер та напрями світового руху інвестицій у цілому, включаючи ринки позичкового та підприємницького капіталу, каталізатором яких виступили фінансові та економічні наслідки кризи. Досліджено створення нової функціональної моделі участі перехідних економік у сфері руху капіталу, що спричинило глобальні зрушення у світовому господарстві. Виділено низку факторів, що характеризують нинішній етап розвитку глобальних процесів в інвестиційній сфері та механізмах їх реалізації.