МЕТОДИ ОЦІНКИ ЯК ІНСТРУМЕНТИ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Другова, О.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті досліджуються методи оцінки доданої вартості капіталу та їх роль у стратегічному розвитку підприємств харчової промисловості. Розглядаються сучасні підходи до визначення ефективності використання капіталу на основі доданої вартості, розглядаючи їхню пристосованість для конкретного сектору. Стаття висвітлює значення оцінки доданої вартості капіталу як ключового інструменту стратегічного управління. Обґрунтовано, як ці методи можуть сприяти підвищенню конкурентоспроможності підприємств у харчовій промисловості, забезпечуючи оптимальне використання ресурсів та підтримуючи стійкий розвиток. В статті аналізуються практичні випадки застосування методів оцінки доданої вартості капіталу на підприємствах харчової промисловості, що дозволяє зрозуміти конкретні вигоди та виклики, пов’язані з їх впровадженням. Сформовано вибірку для розрахунку показника EVA, до якою було обрано 16 підприємств різних галузей харчової промисловості. Запропоновано шляхи оптимізації використання капіталу в харчовій промисловості для досягнення стабільного та стійкого розвитку.