ЗАСТОСУВАННЯ КОНЦЕПЦІЙ МАРКЕТИНГУ В СТРАТЕГІЧНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА - Ларченко, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті розглянуті тренди в галузі маркетингу для компаній, серед яких основними є розробка ефективних способів задоволення клієнтів, формування їх лояльності по відношенню до бренду, уміння вибудовувати чіткі конкурентоспроможні стратегії; наведено концепцію клієнтоорієнтованості та її роль для торгової організації, а також представлені приклади із зарубіжної практики та провідних світових розробок у галузі штучного інтелекту. Стаття спрямована також на те, щоб зробити свій внесок у визначення Концепції сталого розвитку та її реалізацію. Ця концепція широко використовується багатьма сучасними компаніями та займає центральне місце у програмах державних та неурядових організацій, а також підприємств по всьому світу. Але в науковій літературі в галузі маркетингу і сталого розвитку досі відсутнє докладне і повне її пояснення. Автором використовувалися такі методи дослідження, як спостереження, систематизація та узагальнення зібраного теоретичного матеріалу, у тому числі зарубіжної практики та провідних світових розробок у цій галузі. Сучасні тенденції розвитку концепцій маркетингу орієнтуються на клієнта та його враження від придбання товару або послуги. Сформовані цикли розвитку товару або/і послуги та потреб клієнта є основою для формування загальної маркетингової стратегії. Вона деталізується низкою динамічних маркетингових заходів, процедур врахування зворотного зв’язку від споживачів, моніторингу конкурентів, аналізу повного комплексу маркетингу та його коригування. Маркетингова стратегія є рушієм для підприємства щодо просування його товарів та послуг, а також організації внутрішнього маркетингу підприємства. Інформаційне суспільство, активізація конкуренції та вимог споживачів формує нові вимоги до адаптації сучасної концепції маркетингу до потреб підприємства. Ідеальним варіантом для власника та менеджера підприємства є варіант моделі господарської діяльності, коли підприємство знаходиться в центрі кола, по периметру якого розташовані численні клієнти, що очікують на продукцію та послуги. Але в епоху перенасичених ринків, активної конкуренції – в центрі кола знаходиться споживач (клієнт), а по периметру розташовуються виробники. Взаємодія з клієнтами, дослідження їх поведінки, синергія діалогу і маркетингу дозволить сформувати загальну маркетингову стратегію і деталізувати її до тактичних заходів. Маркетинг з його великими знаннями та досвідом щодо поведінки клієнтів та просування нових ідей може значно допомогти у поширенні ідеї сталого розвитку. Акцент на соціальні та екологічні проблеми можна вважати одним із двигунів цього процесу.