ПРОБЛЕМИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ ЕКОНОМІЧНОГО ПРОФІЛЮ - Акімова, Н.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Стаття присвячена аналізу проблеми підготовки професійної студентів економічних факультетів. Зазначається, що наявний рівень такої підготовки не відповідає запитам суспільства. В результаті дослідження акцентовано низький рівень формування підприємницької компетентності, що пояснюється слабкою психологічною підготовкою студентів-економістів. Підприємницька компетентність трактується як складова професійної компетентності, що забезпечує спрямованість діяльності майбутнього фахівця на досягнення успіху у бізнесі й подальшого самостійного здійснення професійної діяльності у сфері підприємництва. До її складових, на думку автора, належать висока фізична і психологічна працездатність; особиста відповідальність; здатність діяти в умовах невизначеності; готовність прораховано ризикувати; уміння налагоджувати зв’язки; схильність домовлятися для розв’язання завдань; уміння продавати та готовність розпочати власний бізнес. Серед причин, що заважають формуванню підприємницької компетентності названо не сформованість підприємницького менталітету у пересічного українця, недосконалість навчальних планів та освітніх програм економічних факультетів, упередження щодо вродженого характеру підприємницьких здібностей, недостатню сформованість практичних навичок до діяльності у сфері бізнесу. Для оптимізації рівня формування підприємницької компетентності пропонується поглиблення психологічної підготовки із застосуванням систематичної тренінгової роботи та низки практик у сфері створення власного бізнесу. Особливого значення така оптимізація набуває при підготовці студентів другого магістерського рівня вищої освіти.