ОСОБЛИВОСТІ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ВАРТОСТІ ХАРЧУВАННЯ ЗА СОЦІАЛЬНИМИ ГРУПАМИ НАСЕЛЕННЯ В НИНІШНІХ УМОВАХ - Кваша, С.М.; Павленко, О.М.; Вакуленко, В.Л.; Мороз, М.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Продовольча безпека держави є одним із важливих аспектів її розвитку, що забезпечує економічну та національну безпеку. Наразі розроблено систему індикаторів, які слугують основними показниками, які засвідчують рівень продовольчої безпеки кожної окремої держави. Отже, стаття присвячена аналізу особливостей одного з важливих індикаторів продовольчої безпеки країни – диференціації вартості харчування за соціальними групами населення. Стаття заснована на аналізі статистичних даних та теоретичних досліджень, які дали можливість всебічно розкрити тему дослідження. Спершу проаналізовано теоретичні основи індикатора 5 продовольчої безпеки та його методологію розрахунку. Встановлено значення цього показника та те, які суспільні явища та процеси він може продемонструвати. Шляхом аналізу статистичних даних визначено динаміку співвідношення між рівнем витрат різних і протилежних за рівнем доходів соціальних груп, рівень витрат на продукти харчування для різних соціальних груп за рівнем доходів. Проведено розрахунок показника диференціації вартості харчування за соціальними групами населення України за період 2017-2021 рр. На основі опитувань встановлено можливий сучасний стан показника (станом на 2022-2024 р.) за відсутності достовірних статистичних даних за період воєнного часу. Згідно з проведеним дослідженням визначено негативний стан сучасної продовольчої безпеки України.