ЛОГІСТИКА ЯК ІНСТРУМЕНТ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Круковська, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Це дослідження є науковим підтвердженням важливості логістики як ключового елемента для розвитку глобальної економіки, виробництва та торгівлі. Мета дослідження – показати з застосуванням емпіричного дослідження значення логістики для розвитку економіки. Методологія. Для дослідження важливості логістики для розвитку економіки та її впливу на обсяги торгівлі та світовий ВВП використовувалися різні наукові методи. Аналіз наукової літератури встановив теоретичний фундамент та ключові поняття у логістиці та економіці. Критичний аналіз інших досліджень оцінив релевантність та достовірність використовуваної інформації. Порівняльний аналіз обсягів торгівлі, ВВП та логістики розкрив зв’язки між ними. Статистичні методи, зокрема кореляційно-регресійний аналіз, підтвердили важливість логістики у глобальній економіці. Згідно з результатами проведеного дослідження, можна зробити висновок, що впродовж багатьох століть логістика стала важливою та необхідною складовою економіки. Дослідження показало, що логістика має вплив на ринки, процеси торгівлі та промисловості. Результати дослідження підтвердили важливість логістики у створенні робочих місць, сприянні торгівлі та підвищенні конкурентоспроможності компаній, а також її вплив на інновації, технологічний розвиток та забезпечення екологічної стійкості. Дослідження показало, що зростання обсягів торгівлі та світового ВВП в значній мірі залежить від розвитку логістики. Особливо вражаючим був ріст логістичної індустрії, який виявився стабільним та надзвичайно активним, особливо у період з 2020 по 2023 рік. Цей факт свідчить про її зростаючу роль у підтримці світової торгівлі та виробництва. Разом з тим, в дослідженні було виявлено, що логістика впливає не лише на обсяги торгівлі, але й на обсяги світового ВВП, що підкреслює її значущість для загального стану глобальної економіки. За результатами статистичного аналізу було встановлено дуже сильний позитивний зв’язок між логістикою та обсягами торгівлі та ВВП. Це свідчить про те, що розвиток логістики сприяє збільшенню обсягів торгівлі та економічному зростанню. Аналіз даних дозволив побудувати моделі, які можуть передбачити обсяги торгівлі та ВВП на основі даних про логістику, що вказує на її важливий роль у прогнозуванні економічних показників.