ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ В КОНТЕКСТІ ПОДВІЙНОГО ПЕРЕХОДУ - Мартиняк, І.О.; Ковальчик, О.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Дослідження доводять наявність синергетичного ефекту від одночасного впровадження концепцій сталого розвитку та цифровізації в управління розвитком економіки, що стало основою обґрунтування важливості так-званого подвійного переходу. Концепція подвійного переходу дозволяє направити вектор розгляду необхідних змін для забезпечення сталого розвитку через інструментарій цифрової економіки. Основна мета дослідження – визначення особливостей оцінювання ефективності інформаційних систем в контексті імплементації такого підходу. Для оцінювання ефективності використання цифрових технологій в рамках подвійного переходу вдосконалено існуючі методики, наприклад, індекси DESI. Водночас, підходи до оцінювання ефективності інформаційних систем на рівні фірми зосереджені здебільшого на техніко-економічних параметрах і не адаптовані до сучасних умов. Запропоновано напрями вдосконалення оцінювання ефективності інформаційних систем із врахуванням концепції подвійного переходу.