ЗБАЛАНСОВАНИЙ РОЗВИТОК ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇХ АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Дудник, В.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Сучасний розвиток ринкової економіки свідчить про зменшення факторів посилення та зростання конкурентних вимог, посилення конкуренції на наших українських підприємствах, які стрімко наближаються до європейських вимог. Одним із важливих шляхів підвищення ефективності здешевлення товарів, робіт і послуг є підвищення ефективності виробничих підприємств. Від налагодженого обліку витрат залежить ефективність управління якістю продукції, що випускається, налагодження виробничого процесу. Фінансовий стан є найважливішою характеристикою господарської діяльності підприємства. Від його фінансового стану залежить ступінь економічної привабливості підприємства для осіб, зацікавлених у функціонуванні цієї організації. Промислове підприємство як функція управління та цілеспрямований специфічний вид діяльності управлінського персоналу, що складається із сукупності конкретних видів праці, об’єктивно необхідне, перш за все для повноцінного та ефективного управління господарськими процесами в керуванні збалансованим розвитком промислових підприємств та їх аналітичного забезпечення. Промислові підприємства та їх аналітичне забезпечення грають істотну роль у управлінні господарськими процесами, а й іншими функціями управління, у тому числі бухгалтерським обліком. Від розвитку та ефективного здійснення зазначених функцій управління, у тому числі функцій «збалансований розвиток промислових підприємств та їх аналітичне забезпечення» та «облік», залежить вдосконалення та ефективність системи управління виробництвом та господарсько-фінансовими результатами виробничих організацій. Основними недоліками щодо витрат на виробничому підприємстві є недосконалий облік витрат. У виробничих підприємствах немає визначеного підходу, де можна побачити чіткий облік витрат для виробничого підприємства. Крім того, виявлено таку проблему, як контроль за собівартістю продукції через недостатній облік витрат як у центрі фінансової відповідальності, так і за видами продукції. Проблема різного рівня розвитку інформаційних технологій наведена на підприємствах-виробниках, які свідчать про стримуючий фактор впровадження більш прогресивних методів обліку витрат.