ОСОБЛИВОСТІ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРПОРАТИВНИХ КЛІЄНТІВ БАНКАМИ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Кретов, Д.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Стаття розкриває інформацію про корпоративний сегмент банківської діяльності, способи залучення та обслуговування юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Розглянуто особливості взаємозв’язків вітчизняних банків та суб’єктів підприємства в умовах тривалих повномасштабних воєнних дій на території країни. Відзначено, що в 2023 році в порівнянні з попереднім роком в банках зросли залишки коштів на рахунках корпоративних клієнтів, кошти в основному зберігаються на рахунках на вимогу, щоб бізнес мав постійний до них доступ. Досліджено кредитування банками бізнесу в сучасних умовах. Акцентується на те, що із початку повномасштабного вторгнення майже всі нові кредити надавалися за підтримки державних програм, ключову роль у підтриманні кредитування бізнесу в найскладніший період повномасштабного вторгнення відіграла державна програма “Доступні кредити 5-7-9%”. Зауважено, що під час повномасштабної війни альтернативою класичному кредитуванню дедалі частіше ставав лізинг, проаналізовано лізинговий портфель банків станом на вересень 2023 року. Підкреслено, що для підвищення своєї конкурентоспроможності у 2023 році більшість банків суттєво оновили інтернет-банкінг для корпоративних клієнтів, а також удосконалили або розробили з нуля мобільні застосунки для МСБ та приватних підприємців. Рекомендовано для подальшого поглиблення взаємозв’язків банків з корпоративними клієнтами впровадження в вітчизняну банківську систему закордонного досвіду партнерських взаємовідносин, які грунтуютъся на передачі компанією на аутсорсинг банку управління грошовими коштами, узгодження автоматизованої розрахунково-кредитної підтримки бізнесу та управління відповідними ризиками у встановлених сторонами рамках. Це забезпечить підвищення задоволеності клієнтів, створення можливості для розширення співробітництва з ними, а також дозволить банкам захистити свій бізнес від цифрових конкурентів.