НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ У КОНТЕКСТІ НЕОБХІДНОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАПИТІВ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ ТА ВИКЛИКІВ ФОРМУВАННЯ «INDUSTRY 5.0» - Савченко, В.М.; Кононенко, Л.В.; Повод, Т.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Зміни умов функціонування фінансового сектору, необхідність та перспективи його розвитку обумовлюють необхідність врахування цього при підготовці фахівців, передусім фахівців з фінансів та бухгалтерського обліку. У статті доведено, що вища освіта є важливим елементом фінансової екосистеми. Зазначено, що при підготовці фахівців необхідно враховувати вимоги сучасного фінансового ринку та виклики, які обумовлені сучасним етапом розвитку суспільства, що характеризується суттєвими трансформаційними змінами та становленням «Industry 5.0». Обґрунтовано, що перехід на стандарти корпоративного управління ESG змінює фокус підприємств з суто фінансових показників на більш широкий комплекс цілей. Відповідність стандартам ESG вже сьогодні стає необхідним для українських підприємств для їх успішної інтеграції в ланцюг доданої вартості та експорту продукції до ЄС. Доведено, що важливим є: усвідомлення та формування компетентностей і навичок у здобувачів освіти обліково-фінансових професій щодо навчання протягом усього життя; запровадження обов’язковості періодичного підвищення кваліфікації, а з часом і сертифікації, що буде сприяти підвищенню надійності та довіри до інформаційного забезпечення користувачів інформації. Обґрунтовано, що сьогодні професії бухгалтера та фінансиста зазнають суттєвих трансформацій, які пов’язані із: розвитком інтелектуальних і цифрових технологій, глобалізацією стандартів звітності (розкриття інформації), новими формами регулювання, глобалізаційними процесами, сучасними інформаційними технологіями, потребами фінансового забезпечення реалізації сталого інноваційного розвитку та потребами фінансового ринку. Доведено, що виклики «Industry 5.0» обумовлюють необхідність адаптації як системи фінансового забезпечення та обліку, так і процесу підготовки фахівців у сфері обліку та фінансів. Зазначено, що об’єктивною є необхідність реалізації міждисциплінарного підходу з метою формування інтегрованого мислення та компетентностей обліково-фінансових фахівців, що здатні формувати, здійснювати аудит та інтерпретувати показники інтегрованої звітності для прийняття виважених управлінський рішень, спрямовувати свою професійну діяльність на фінансове забезпечення та облікове супроводження реалізації Цілей сталого розвитку. Перспективною подальших досліджень є обґрунтування структури навчальних планів, що передбачають міждисциплінарний підхід та використання інноваційних методів при підготовці фахівців з обліку та фінансів.