ПCИХОЛОГІЧНА ТРАВМА ДИТИНСТВА ЯК ЧИННИК ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ОСОБИСТОСТІ - Герлован, Я.Е. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
У статті розкрито сутність понять « дитяча травма» та економічний потенціал. Автором було проведено дослідження наявності негативного дитячого досвіду у дорослої особистості в минулому, та проаналізовано його вплив на особистість, зокрема і на економічний потенціал людини. У статті проаналізовано зв’язок між пережитими в дитинстві психологічними травмами та здатністю досягати економічного успіху у дорослому віці. Дослідження показало, що негативний дитячий досвід може значно обмежувати економічний потенціал особистості через вплив на самооцінку, мотивацію, здатність до прийняття рішень та взаємодію з іншими людьми. Висновки статті підкреслюють важливість ранньої психологічної допомоги та підтримки для мінімізації довгострокових негативних наслідків дитячих травм. Дана тема потребує більш детального дослідження, оскільки є надзвичайно актуальною. Поглиблене вивчення впливу дитячих психологічних травм на економічний потенціал особистості може допомогти в розробці ефективних стратегій підтримки та реабілітації постраждалих, що, у свою чергу, сприятиме успішному соціально-економічному становленню.