АГРАРНИЙ СЕКТОР УКРАЇНИ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - Солоп, А.П. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Аграрний сектор відіграє ключову роль у функціонуванні економіки країни, тому потребує актуалізації та постійного моніторингу його індикаторів, що дозволяє вчасно виявити структурні зрушення та визначати вектори розвитку. У статті визначено та охарактеризовано основні фактори (частка у формуванні ВВП країни; у загальному експорті та частка зайнятого населення), що підтверджують важливість аграрного сектору для економіки України. Проаналізовано наступні ключові показники, що відображають стан та розвиток аграрного сектору: структуру посівів основних сільськогосподарських культур, урожайність, валове виробництво, поголів’я та виробництво основної продукції тваринництва, експорт та імпорт сільськогосподарських товарів, зайнятість і технологічний розвиток. Практична цінність статті полягає у застосуванні результатів аналізу для оцінки розвитку аграрного сектору України, а також дозволить забезпечити ефективніше планування і впровадження стратегій для подальшого зростання та сприятиме вдосконаленню державної аграрної політики.