ІНВЕСТУВАННЯ У РОЗВИТОК СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА - Ярмоленко, В.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Стаття присвячена дослідженню стану інвестиційної активності у сільськогосподарському секторі економіки України. Визначено, що на сьогодні сільське господарство є досить важливою та пріоритетною сферою економіки країни. Саме аграрний сектор забезпечував більшість внутрішніх потреб країни у харчуванні для населення та багато продукції йшло на експорт до інших країн. Нині аграрна галузь потребує досить суттєвих інвестиційних вливань. Це пов’язано з початком повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. У статті проаналізовано тенденції залучення інвестиційних ресурсів за видами економічної діяльності у 2018–2022 роках. Визначено, що інвестиції у сільське господарство займають досить вагому частку у загальній структурі капітальних інвестицій. Найбільше було зроблено інвестицій у промислову галузь економіки України (близько 35-36% у середньому за аналізований період). У 2022 році у аграрний сектор було залучено 409660,0 млн грн капітальних інвестицій, що на 264239 млн грн менше, ніж у 2021 році або на 39%. Приріст інвестиційних ресурсів у сільське господарство протягом п’яти років (2018–2022) становив 3,8 млрд грн або 5,9%. Було з’ясовано, що станом на 2024 рік, близько 25 тисяч квадратних кілометрів сільськогосподарських земель в Україні заміновано або забруднено залишками війни. Це становить значну частину території, яка потребує розмінування для безпечного відновлення сільськогосподарської діяльності. У 2023 році спеціалістами із розмінування було обстежено 274 тисячі га сільськогосподарських земель України і уже 208 тис гектарів було передано в користування аграрному сектору. Також було виокремлено основні напрями інвестування у сільське господарство – це модернізація технологій, розвиток інфраструктури, вирощування рослинної продукції, розвиток тваринництва, екологічні інвестиції, підтримка малих сільських господарств, а також розвиток агротуризму.