ПОДАТОК НА НЕРУХОМЕ МАЙНО У ЛЬВІВСЬКІЙ МІСЬКІЙ ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ - Західна, О.Р.; Михальчук, С.В.; Західний, Р.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Мета. Головною метою цієї статті є визначення теоретичних основ функціонування податку на нерухоме майно, вивченні практичного аспекту його збору, а також аналіз оподаткування нерухомості у Львівській міській територіальній громаді. Актуальність теми. Актуальність теми визначається декількома ключовими факторами. По-перше, податок на нерухоме майно є одним із основних джерел доходів місцевих бюджетів, тому вивчення його структури, ефективності та впливу на економічний розвиток міста має велике значення для забезпечення фінансової стабільності та соціального зростання. По-друге, останні роки характеризуються зростанням інтересу до регіональної економічної політики та місцевого самоврядування, що робить дослідження оподаткування нерухомості важливим для формулювання ефективних стратегій розвитку міста. Методика дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження стали аналіз законодавства про оподаткування нерухомості в Україні та практичні аспекти застосування податку на нерухоме майно у Львівській міській територіальній громаді. Для досягнення поставленої мети використано загальнонаукові та спеціальні методи наукового дослідження, а саме: метод логічно-теоретичного аналізу, абстрагування, узагальнення, систематизації, метод кількісного та якісного порівняння, методи графічного зображення даних та інші. Результати. У статті досліджується сутність податку на нерухомість, його особливості та вплив на місцевий бюджет. Також детально розглянуті ставки податку на нерухомість для кожної зони Львівської міської територіальної громади та процес його нарахування. Крім цього, у дослідженні було проаналізовано внесок Львівської міської громади у загальний обсяг сплачених податків на нерухомість у Львівській області. Додатково, було проведено порівняльний аналіз між різними регіонами країни щодо рівня сплати фізичними особами цього податку. Запропоновано принципи покращення оподаткування нерухомого майна фізичних осіб у Львівській міській територіальній громаді. Зроблені висновки вказують, що подальше удосконалення процедур нарахування даного податку має велике значення для забезпечення більшої прозорості, справедливості та ефективності у місцевому оподаткуванні. Наукова новизна. Проведений комплексний аналіз поточного стану оподаткування нерухомості у Львівській міській територіальній громаді, зокрема, наочне зображення зон громади та розгляд податкових ставок для кожної з них. Практична цінність. Дослідження надає детальний огляд сучасної системи оподаткування нерухомості у Львівській міській територіальній громаді. Ця інформація може бути корисною для місцевих органів влади, фінансових аналітиків та експертів з податкового планування для удосконалення податкової системи та забезпечення стабільних фінансових потоків у громаді.