ЕКСПЕРТНІ ОЦІНКИ В ЗАДАЧАХ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ: МЕТОД МУЛЬТИПЛІКАТИВНИХ ФУНКЦІЙ - Дебела, І.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Експертні оцінки та теорія нечітких множин є двома різними концепціями системного аналізу, але їх поєднання удосконалює математичний інструмент багатокритеріального аналізу задач прийняття рішення. У випадку, коли вибір рішення ґрунтується не на об’єктивних оцінках, а на судженнях менеджера чи споживача, говорять про експертні методи прийняття рішень. Метод експертних оцінок відноситься до класу частково формалізованих методів, що ґрунтуються на використанні інтуїції та досвіду осіб, які приймають рішення. Багатокритеріальність задачі прийняття рішення проявляється в пошуку альтернативи, що одночасно задовольняє обмеженням і оптимізує векторну величину, елементи якої відповідають цільовим функціям задачі. Ці функції утворюють математичний опис критерію якості альтернативи. Вибір оптимальної альтернативи, в більшості випадків, теж неоднозначний і ґрунтується на суб’єктивній, не визначеній інформації про об’єкт прийняття рішення, або критерії вибору, що не мають кількісних оцінок. У такому випадку можна говорити, що процес прийняття рішення відбувається в нечітких умовах. Використання нечітких оцінок альтернатив, отриманих на основі висновків експертів, є засобом врахування колективного знання та досвіду фахівців в умовах не структурованої суб’єктивності інформації, неможливості застосування детермінованих алгоритмів обґрунтування рішень. Метод мультиплікативних функцій (Multiplicative Function Method) є одним із підходів до моделювання нечітких систем, зокрема, при рішенні задач, що пов’язані з нечітким висновком, або нечітким описом моделі. Цей метод ґрунтується на операції множення нечітких функцій - функцій належності у просторі нечітких множин. Перевагами методу мультиплікативних функцій є простота обчислень, лінгвістична інтерпретація, можливість аналітично описати взаємодію між критеріями та ваговими коефіцієнтами, визначеними на основі суджень експертів. Метою роботи є дослідження детермінованого алгоритму багатокритеріальної задачі прийняття рішення у поєднанні з засобами теорії нечітких множин.