ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДООВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ І ДОСВІД - Галат, Л.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
Метою статті є дослідження причин та тенденцій у сфері зберігання овочевої продукції, оцінка наявного досвіду сучасних високотехнологічних аграрних підприємств та розроблення шляхів і механізмів зниження втрат врожаю в галузі овочівництва. В статті розглянуто проблеми і досвід їх подолання в сфері плодоовочевої переробки, підготовки продукції до реалізації та зберігання овочів з метою забезпечення високої якості продукції, зниження виробничих і логістичних втрат в галузі і підвищення її ефективності і конкурентоздатності. Головний акцент зроблено на аргументації актуальності дослідження сучасного стану плодоовочевої інфраструктури для зберігання та первинної доробки овочів в Україні. Розглянуто особливості та позитивний досвід окремих сільськогосподарських товаровиробників, які поєднують виробництва овочів, їх зберігання і формують партнерські відносини з логістики та реалізації овочевої продукції як на внутрішнього ринку, так і на експорт. Запропоновано для подолання проблеми цілорічного забезпечення населення овочевою продукцією та мінімізацією втрат виробництва і зберігання облаштовувати різні моделі сховищ і зберігання на кооперативних чи партнерських засадах. Отримані результати дослідження є основою для подальшої розбудови інфраструктури зберігання, переробки та доробки овочів і підвищення конкурентоспроможності овочевої продукції та овочевої галузі.