ЕКОЛОГІЧНИЙ СІЛЬСЬКИЙ ТУРИЗМ В УПРАВЛІННІ КОНФЛІКТАМИ В БІЗНЕСІ ТА ГРОМАДАХ - Плотнікова, М.Ф.; Присяжнюк, О.Ф.; Мосієнко, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Управління конфліктами в адмініструванні, комунікаціях бізнесу та громад – процес вирішення суперечок, розбіжностей, протиріч та негативних емоцій, які можуть виникати між різними сторонами, зацікавленими у співпраці, взаємодії, обміні інформацією, товарами, послугами тощо. Цей процес вимагає від учасників конфлікту володіння навичками ефективної комунікації, вміння слухати, розуміти, висловлювати свої думки, почуття, потреби, інтереси, співчуття, толерантності, компромісу, співробітництва, підготовки, медіації, арбітражу тощо. Метою управління конфліктами є досягнення взаємно прийнятного, справедливого, вигідного для всіх рішення, яке забезпечує збереження та покращення відносин між сторонами, підвищення їх задоволеності, мотивації, продуктивності, лояльності, довіри, співпраці тощо.