РОЛЬ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ У ФОРМУВАННІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОЇ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Зеліско, І.М.; Айсулу, Асан (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
У статті представлено сучасні тренди трактування економічного змісту, сутнісного наповнення, ролі та значення фінансового забезпечення інноваційного розвитку підприємств. Проаналізовано різноманітність поглядів та систему підходів щодо теоретичних засад фінансового забезпечення інноваційної діяльності підприємств. Презентовано родь економіки регіонів та їх конкурентоспроможності у забезпечені економічного зростання національної економіки. Стан інноваційної спроможності підприємств та умови функціонування мають вирішальне значення для формування та реалізації інноваційного потенціалу підприємств та забезпечення їх конкурентоспроможного розвитку. Трансформаційні перетворення, що відбуваються на рівні глобальної економіки вимагають нових, неординарних рішень та підходів щодо забезпечення переваг у конкурентному змаганні на світовому ринку. Для цього необхідною умовою є забезпечення високого рівня інтелектуалізації як управління, так і процесів відтворення на регіональному рівні. Виявлено наявні тенденції розуміння ролі фінансових ресурсів у фінансовій діяльності підприємств та їх значення у забезпечення інноваційного поступу регіональної економіки. Узагальнено теоретичні засади фінансового забезпечення інноваційного розвитку підприємств та доповнено понятійно-категоріальний апарат економічних категорій «фінансове забезпечення інноваційного розвитку підприємств» та « конкурентоспроможність регіону». Впровадження інноваційних технологій та сучасних бізнес-моделей, які уможливлюють інноваційний прорив та сталий розвиток підприємств – головні тренди інноваційного розвитку регіональної економіки, які забезпечать зростання її конкурентоспроможності. Тобто досягнення високого рівня інноваційності та забезпечення на цій основі зростання конкурентних позицій на світовому ринку є стратегічним курсом функціонування економіки регіонів, який потребує відповідної системи фінансового забезпечення. Обґрунтовано, що фінансове забезпечення інноваційного розвитку підприємств є багатофакторним системним процесом, який корелює зі світовим трендом інноваційних засад сталого економічного розвитку на мікро- макро- та мезорівнях світової економіки.