ІННОВАЦІЙНІ РІШЕННЯ В СФЕРІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА АУДИТУ - Яковенко, А.О.; Гнатьєва, Т.М.; Воронюк, І.Є. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Стаття присвячена дослідженню інноваційних та прикладних рішень у сфері бухгалтерського обліку та аудиту, зокрема використанню блокчейну, штучного інтелекту та автоматизації. В роботі аналізується становлення інноваційних рішень в облікових процесах, розглядається дослід передових країн та визначається вплив цих технологій на підвищення прозорості, точності та швидкості фінансових процесів. Досліджуються переваги новітніх рішень для оптимізації облікових процедур, зниження ризиків і посилення внутрішнього контролю. В статті відображаються принципи та функціонал роботи технології блокчейн та штучного інтелекту в основних системах автоматизації, проаналізовано фактичний досвід впровадження інноваційних рішень в світовому просторі та Україні. Окремо досліджено виклики впровадження цих технологій, включаючи правові та технічні бар’єри, і пропонуються рекомендації щодо підвищення ефективності цифрової трансформації у фінансовій сфері.