ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ДОХОДИ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Кретов, Д.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Сучасний етап розвитку суспільного життя супроводжується цифровізацію. Цифровізація охоплює усі області економіки, у тому числі і фінансово-кредитну сферу. Цифрова трансформація банківської діяльності проявляється в удосконаленні банківських бізнес-моделей, послуг, продуктів та способів взаємодії з клієнтами з використанням цифрових технологій, що веде до зростання прибутку. Стаття присвячена аналізу впливу процесів цифровізації в банківському секторі України на обсяги його доходів. Досліджено динаміку доходів банківської системи України за 2015–2023 роки, визначено тенденцію поступового зростання комісійних доходів банків. На основі аналізу структури доходів АТ КБ «Приватбанк» виявлено щорічне зростання комісійних доходів від нетрадиційних банківських операцій. Проведено прогнозування обсягу комісійних доходів банківської системи на найближчий час. Стверджується, що зростання комісійних доходів можливе завдяки подальшій поступовій цифровізації діяльності банків.