РОЗВИТОК СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ МИТНИМИ РИЗИКАМИ В УКРАЇНІ - Фрадинський, О.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Стаття присвячена дослідженню особливостей еволюції використання в практичній діяльності Державної митної служби України системи управління митними ризиками. З’ясовано, що поняття «ризик», зводиться до 3 основних аксіом – потреби здійснення вибору; імовірності настання несприятливих подій; отримання негативного фінансового ефекту. Зроблено висновок, що цей термін корелюються і з митною справою та є невід’ємною частиною митного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. З огляду на це, застосування системи ризик-менеджменту є необхідною потребою в діяльності сучасної митної адміністрації, оскільки веде до росту ефективності контролю митною службою; акцентує фокус уваги посадовців митниці на контролі за операціями із високим рівнем митного ризику; реалізує базові передумови для прискорення переміщення через митний кордон матеріальних цінностей, пасажирів, та транспортних засобів. Висловлено думку про доцільність виокремлення трьох хронологічних етапів розвитку системи ризик-менеджменту в митній службі: етап інституційного становлення (1999–2012 роки); перехідний етап (2013–2019 роки); етап подальшої еволюції (2019 рік – по тепер).