ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ - Фімяр, С.В.; Сімаков, С.Г. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2024)
Для банків найбільшої актуальності набувають питання створення системи економічної безпеки, забезпечення захисту фінансових ресурсів, інформації та майна банку. Для комерційних банків особливо важливо створювати безпечні та ефективні умови діяльності, зокрема підтримку ліквідності, зниження ризиків, підвищення прибутковості, забезпечення повернення кредитів та інших. Виявлено основні загрози, що впливають на фінансову безпеку банку. На комерційні банки впливають як зовнішні, і внутрішні загрози. У статті розглянуто поняття та елементи економічної ¬безпеки банку. Досліджено теоретичні аспекти функціонування фінансової та інформаційної безпеки фінансово-кредитної організації. Визначено основні чинники дестабілізації фінансової стійкості комерційних банків, а також виявлено принципи, засоби та методики протидії загрозам такого характеру. У процесі дослідження проведено аналіз ефективності системи економічної безпеки вітчизняного банківського сектора.