ТРАНСКОРДОННА ТРУДОВА МІГРАЦІЯ: ЧИННИКИ, ПІДХОДИ ДО РЕГУЛЮВАННЯ В УКРАЇНІ - Богуш, Л.Г. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
В статті досліджені чинники транскордонної трудової міграції в Україні, її наслідки та підходи до регулювання цих процесів у контексті підвищення резильєнтності, відновлення, сталого розвитку економіки. Прогресуюча демографічна криза, посилена втратами періоду воєнного стану, загострила потребу формування та послідовної реалізації системної стратегії усталення соціально-економічного розвитку України, яка міститиме економічний та організаційний блоки резильєнтної міграційної політики, передусім, щодо: оптимізації, якісної реалізації стандартів праці та зайнятості; розширення сфери зайнятості через диверсифікацію, інноваційну модернізацію, кластеризацію економіки (міжрегіональну і транскордонну, міжгалузеву) за спектром виробничих і технологічних зв’язків реального, сервісного, транспортно-логістичного, науково-дослідного секторів; підвищення ефективності механізмів сприяння зайнятості та збалансування територіальних ринків праці, забезпечених взаємодією профільних державних і недержавних інституцій.