РОЛЬ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ У РОЗВИТКУ ПЛОДООВОЧІВНИЦТВА ПІВДНЯ УКРАЇНИ - Ковтун, В.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2020)
В статті зазначається, що протягом останніх років у південному регіоні України відбувся поступовий розвиток плодоовочевої галузі, де задіяні в основному суб’єкти господарювання малого та середнього бізнесу, які функціонують у складних конкурентних умовах. Для збереження своїх ринкових позицій вони повинні орієнтуватися на покращення конкурентоспроможності цієї продукції на внутрішніх та зовнішніх ринках та поліпшити активізацію своєї інвестиційної діяльності як за рахунок держави, так і внутрішніх та зовнішніх приватних інвесторів. Автором наведено проблеми та перспективи розвитку малого бізнесу півдня України при виробництві плодоовочевої продукції. Визначено, що найоптимальнішою підтримкою є Український проєкт бізнес-розвитку плодоовочівництва (УПБРП). Розглянуто особливості формування ринку збуту цієї продукції та прагнення вищезазначеного бізнесу до отримання сертифікатів міжнародних зразків. Визначено, що Український проєкт бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) для фінансової підтримки сектору плодоовочівництва реалізують проект CLARA.