ВПЛИВ САМООЦІНКИ ТА ЯКОСТІ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я НА ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ - Герлован, Я.Е. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглядається вплив самооцінки та якості психічного здоров’я на розумову працездатність молоді. Автор зазначає, що питання психічного здоров’я є актуальним у сучасному світі, оскільки воно визначає якість життя людини, її мотивацію та працездатність. Самооцінка як ключовий аспект психічного здоров’я впливає на сприйняття себе, своїх можливостей та взаємодію з навколишнім світом. Вона формує рівень домагань, відчуття успіху та психічне благополуччя. Дослідження показують, що самооцінка впливає на продуктивність людини, її емоційний стан та здатність протистояти стресу. Зокрема, адекватна самооцінка підвищує самоповагу, впевненість у собі та продуктивність, тоді як неадекватна самооцінка може призвести до стресу, тривоги та депресії. Ми провели дослідження, яке показало, що респонденти зі здоровою самооцінкою мають більш стабільне психічне здоров’я. Результати дослідження наведені у відсотках для зручності. Розвиток здорової самооцінки - один з найважливіших фактів, на який варто звернути увагу в дитинстві. Самооцінка формує майбутнє людини, визначає подальший вектор у житті, дозволяє встановлювати здорові соціальні зв’язки, будувати кар’єру, влаштовувати особисте життя. Коли баланс самооцінки порушується, коли людину не влаштовують перераховані нами раніше фактори, вона обов’язково стикається з необхідністю корекції свого психічного здоров’я. Для людини немає нічого важливішого, ніж життєва рівновага та успіх у всіх важливих сферах життя. Таким чином, вивчення даної теми є актуальним та корисним вектором для науки. Ця тема потребує подальшого дослідження та детальної уваги з боку науковців, а для того, щоб запобігти проблемам з психічним здоров’ям молоді в майбутньому, потрібно вже зараз стежити за своєю самооцінкою, дбати про її стабільність та нормальність. Це допоможе молодим людям досягти всіх можливих переваг у житті, активувати свою працездатність, підвищити рівень життєвих досягнень, здобути впевненість в собі. Стійке ментальне здоров’я допоможе молоді рішуче йти вперед, долати життєві негаразди, вірити в свої сили та завжди досягати бажаного. Якщо цій темі приділяти недостатньо уваги, та не допомагати новому поколінню зараз, це призведе до значного погіршення ринку праці та ерудованого персоналу на займаних посадах.