МУЛЬТИФУНКЦІОНАЛЬНІСТЬ МАЛИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ: ОСОБЛИВОСТІ, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Грановська, В.Г.; Кононенко, Л.В.; Савченко, В.М. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджено сутність мультифункціональності малих сільськогосподарських підприємств, ідентифіковано проблеми реалізації концепції мультифункціональності та оцінено перспективи їх розв’язання. Розглянуто мультифункціональність сільського господарства як комплексну систему. Обґрунтовано доцільність виконання сільським господарством не лише виробничих, але й суспільно значущих функцій. Проаналізовано специфіку функціонування малих сільськогосподарських підприємств у контексті досягнення Цілей сталого розвитку. Акцентовано увагу на взаємозв’язку мультифункціональності з ефективністю виробництва, кооперацією та циркулярною економікою. Визначено роль інституцій та соціальних груп у розвитку мультифункціонального сільського господарства. Доведено, що рівень обізнаності керівників та менеджерів малих сільгосппідприємств щодо концепції мультифункціональності є недостатнім. Розглянуто внутрішні суперечності системи мультифункціонального сільського господарства та підкреслено пріоритет виробництва сільськогосподарської продукції.