ОЦІНКА РЕАЛЬНИХ ТА ПОТЕНЦІЙНИХ ОБСЯГІВ СТУДЕНТСЬКОЇ МІГРАЦІЇ З УКРАЇНИ - Колотіліна, О.В.; Бухтіарова, А.Г. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Освітня міграція виступає ключовою соціально-економічною проблемою, що здійснює значний вплив на розвиток України, зокрема, на макроекономічну ситуацію, демографічні тенденції та збереження культурної ідентичності. У дослідженні розглядаються основні тенденції міграції студентів з України за 2004-2022 роки, а також прогноз на період 2023–2027 років. Протягом 2004–2013 років міграція студентської молоді поступово зростала, зокрема, через обмежені можливості отримати якісну освіту в Україні та економічні труднощі. Різке зростання міграційних потоків спостерігалося після 2014 року через політичну та економічну нестабільність в Україні, зокрема, через війну на сході країни та анексію Криму. Після 2015–2016 років міграція дещо зменшилася, але залишалася на високому рівні. Прогноз обсягів міграції за допомогою моделі ARIMA для періоду 2023–2027 років показує тенденцію зростання міграційних потоків. Це зростання пов’язане з соціо-політико-економічною кризою, розвитком міжнародних освітніх програм. Оцінка обсягів міграції допоможе розробити стратегії для мінімізації негативних наслідків і розвитку людського капіталу України.