ВПЛИВ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ НА РИНОК ПРАЦІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Лобода, О.М.; Кириченко, Н.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті висвітлюється вплив цифрової трансформації на сучасний ринок праці, зокрема на зміни у технологічних процесах, а також нові вимоги до навичок і професійної компетентності співробітників. Автор аналізує, як такі технології, як автоматизація, штучний інтелект і великі дані, трансформують структуру ринку праці та потребують нових підходів до підготовки і навчання фахівців. Особливий акцент робиться на проблемі нестачі кваліфікованих кадрів, оскільки сучасні технологічні процеси спричиняють зростання попиту на нові професії, водночас скорочуючи потребу в деяких традиційних спеціальностях. Особлива увага приділяється ролі освітніх систем у підготовці кадрів, здатних відповідати вимогам нових умов праці в цифрову епоху. Розглядається необхідність розширення спектру знань, включаючи міждисциплінарні компетенції та розвиток «м’яких» навичок, таких як критичне мислення, адаптивність та безперервне навчання протягом життя. Також обговорюються виклики соціальної нерівності, які можуть загостритися через нерівний доступ до сучасних технологій і освітніх можливостей. У статті пропонуються конкретні рекомендації щодо вдосконалення системи соціального захисту в умовах, коли зростає кількість працівників, задіяних у гіг-економіці або працюючих на умовах гнучкої зайнятості. Пропонуються заходи щодо оновлення освітніх програм, спрямованих на забезпечення стійкого розвитку ринку праці та підтримання соціальної стабільності в контексті цифрових змін.