ОСОБЛИВОСТІ ІНСТИТУЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА Й ІНСТИТУЦІЙНИХ ЗМІН ПРИ ІСНУВАННІ ЇХНЬОГО ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ З ЕКОНОМІЧНОЮ ПОЛІТИКОЮ - Ткач, Є.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Здійснено дослідження теоретичних засад інституційного середовища в контексті еволюції економічної науки. Зазначено, що інституційне середовище й інституційні зміни насамперед взаємно пов’язані з політикою держави, тобто, з одного боку, через економічну політику у взаємодії з іншими видами державної політики здійснюється вплив на зміну інституційного середовища, а з іншого – на процес функціонування економіки та економічну політику впливають наявне інституційне середовище і його еволюція. Вказано, що одна з проблем, які виникають при проведенні економічних реформ, – це недостатнє врахування фактора інституційних змін і насамперед впливу неформальних інституцій. Уряди повинні розробляти і реалізовувати державну (економічну, гуманітарну й ін.) політику з урахуванням особливостей інституційного середовища, динаміки інституційних змін і специфіки культури суспільства.