ІМІДЖ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОЇ СТРАТЕГІЇ СФЕРИ ГОСТИННОСТІ - Бондаренко, Л.А. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджено значення іміджу як важливого чинника впливу на конкурентоспроможність закладів гостинності. Розглянуто роль кожного з цих компонентів у створенні привабливого образу закладу для клієнтів. Зокрема, ефективне ціноутворення, орієнтоване на збалансування вартості послуг і сприйняття їхньої цінності, дозволяє залучати ширшу аудиторію без втрати конкурентних переваг. Якість обслуговування, яка охоплює професійність персоналу, стандартизацію процесів, швидкість та індивідуальний підхід до гостей, розглядається як основа для зміцнення довіри споживачів. Інноваційність, яка включає використання сучасних технологій, автоматизацію процесів, впровадження екологічних рішень та цифрових стратегій, забезпечує відповідність закладів сучасним викликам і очікуванням клієнтів. У статті також акцентується увага на тому, що імідж закладу відіграє стратегічну роль у формуванні лояльності клієнтів та зміцненні його позицій на ринку. Позитивний імідж сприяє підвищенню впізнаваності бренду, створенню унікальних конкурентних переваг і досягненню довгострокової стабільності бізнесу. Доведено, що успішна реалізація стратегії управління іміджем дозволяє закладам гостинності не лише адаптуватися до змін ринкового середовища, але й формувати нові стандарти обслуговування та сприйняття клієнтами. Визначено, що імідж є не просто допоміжним інструментом, а фундаментальним елементом формування конкурентної стратегії у сфері гостинності. Він дозволяє закладам адаптуватися до сучасних вимог ринку, задовольняти потреби клієнтів і підтримувати високу репутацію навіть у кризових умовах. Запропоновані у дослідженні підходи можуть бути основою для розробки практичних рішень, спрямованих на довгостроковий розвиток та успіх у галузі гостинності.