ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ - Бричка, Б.Б.; Бричка, Г.П. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглядаються основні особливості функціонування ринку банківських послуг України. Проаналізовано зміну кількості відділень комерційних банків України протягом першого півріччя 2024 року, на основі цього зроблено висновок про зменшення кількості банківських відділень в Україні. Також подано структуру ринку банківських послуг країни, виявлено, що два комерційні банки фактично контролюють половину ринок банківських послуг. Головними проблемами функціонування ринку банківських послуг України вказано високий ризик неповернення кредитів, складний доступ до банківських послуг у віддалених регіонах, низький рівень довіри населення до банківської системи, ризик валютних коливань, загрози кібератак і звісно проблеми пов’язані із військовими діями. Було окреслено перспективні напрями розвитку ринку банківських послуг України, зокрема використання досягнень діджиталізації, вдосконалення механізмів кредитування та управління ризиками, інтеграція у світовий банківський простір, зростання стабільності та надійності банківської системи, зміцнення довіри населення та інші.