ОПТИМІЗАЦІЯ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ - Ковальов, В.В.; Музичук, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
В статті розглядається процес пов’язаний з оптимізацією податкового навантаження суб’єктів господарювання, а саме теоретичний аспект. Сам процес оподаткування є взаємодією держави з платниками податків. В даному процесі постійно спостерігається конфлікт інтересів, між державою та платниками податків. Різні податки та збори по різному впливають на господарську діяльність. Податкова оптимізація передбачає процес уникнення податкових штрафів та мінімізацію податкових платежів, як у короткостроковому так і в довгостроковому періодах. Кожен суб’єкт господарювання в процесі пошуку методу оптимізації свого податкового тягаря повинен звертати увагу на специфіку своєї господарської діяльності, а також враховувати дію механізмів податків та зборів які він сплачує до бюджетів різних рівні. Оцінка рівня податкового тягаря досить складна процедура, яка ще до кінця не вивчена і як наслідок поки ще не сформована єдина методика. Відмітністю оптимізації податкового навантаження, від ухиляння сплати податків та зборів є те, що суб’єкт господарювання використовує незаборонені або дозволені законодавством способи зменшити свій податковий тягар.