РИНОК ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ ТА ФІНАНСОВА ІНКЛЮЗІЯ: ДОСВІД ЄС - Середа, О.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Статтю присвячено актуальним проблемам ринку фінансових послуг та фінансової інклюзії через призму досвіду ЄС. Розглянуто систему фінансового нагляду в ЄС та визначено роль наднаціональних регуляторів в сфері банківської діяльності, страхової діяльності та пенсійного забезпечення, ринку цінних паперів. Досліджено динаміку активів компаній фінансового сектору ЄС за останні п’ять років. На основі аналізу виявлено домінуючі інституції, що надають фінансові послуги. Проаналізовано динаміку основних показників розвитку банківського сектору та страхового ринку ЄС. Досліджено динаміку кредитування приватного сектора та з’ясовано пріоритетні напрями. Визначено теоретичні передумови для аналізу фінансової інклюзії. Здійснено порівняння рівня фінансової інклюзії в країнах ЄС та України. З’ясовано, що фінансова інклюзія є ключовим чинником для забезпечення доступу населення до основних фінансових послуг, її розвиток через цифрові технології значно знижує бар’єри доступу до фінансових послуг.