СТВОРЕННЯ СТІЙКОГО ЛАНЦЮГА ПОСТАЧАННЯ У ХАРЧОВІЙ ГАЛУЗІ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕХНОЛОГІЙ ІНДУСТРІЇ 4.0 - Багмет, В.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Метою статті є розробка комплексного підходу до створення стійкого ланцюга постачання у харчовій галузі за допомогою технологій Індустрії 4.0. Що включає ідентифікацію ключових технологій, які можуть сприяти підвищенню ефективності, прозорості, адаптивності ланцюгів постачання, а також надання рекомендацій та визначення кроків впровадження стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості відповідно до вимог Індустрії 4.0. В якості підходу для досягнення поставленої мети даного дослідження обрано наступні методи: вивчення та систематизація інформації щодо інноваційних технологій та підходів Індустрії 4.0, порівняльний аналіз складових цих технологій, визначення недоліків та переваг. Вивчення та аналіз вітчизняного та міжнародного досвіду використання технології Індустрії 4.0 у харчовій промисловості. Дана методологія дозволить всебічно підійти до розробки стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості, враховуючи як технологічні, так і економічні аспекти. Результатом дослідження є визначені сучасні інтеграції інноваційних технологій та підходів Індустрії 4.0 для створення стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості, сформовано перелік та основні складові сучасних технологій стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості, розглянуто переваги та недоліки сучасних технологій стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості, визначено національний і міжнародний досвід створення стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості, сформовано рекомендації щодо впровадження стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості відповідно до принципів Індустрії 4.0, які потребують комплексного підходу і охоплюють оцінку поточного стану та цілей, інтеграцію новітніх технологій, розвиток гнучкості, забезпечення стійкості, екологічної відповідальності, а також активну співпрацю з партнерами. Розроблено кроки для успішного створення стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості з використанням технологій Індустрії 4.0, орієнтованих на ефективну реалізацію цифрових ініціатив.