УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я НА РИНКУ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ - Гуржий, П.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті визначено необхідність розробки заходів щодо забезпечення конкурентоспроможності закладу охорони здоров’я (ЗОЗ). Розкрито поняття конкурентоспроможності ЗОЗ та її ключові принципи. Визначено напрями забезпечення конкурентних переваг ЗОЗ. Розглянуто основні вектори управління якістю ЗОЗ: сертифікація якості, моніторинг задоволеності пацієнтів та проведення клінічного аудиту. Висвітлено особливості здійснення інновацій та технологічної модернізації як напряму забезпечення зростання конкурентоспроможності закладу. Надано характеристику складовим ефективного управління ресурсами. Визначено напрями підвищення кваліфікації персоналу. Розглянуто особливості реалізації ефективної маркетингової політики та репутаційного менеджменту в ЗОЗ. Розкрито суть індивідуалізованого підходу до пацієнтів. Висвітлено складові політики партнерства ЗОЗ з міжнародними організаціями.