СТАНДАРТИЗАЦІЯ ЯК ФАКТОР ІННОВАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ СУЧАСНОГО БІЗНЕСУ - Польова, Н.М.; Польова, А.В.; Кононенко, В.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
В умовах сучасної глобалізації та швидкого технологічного прогресу, успіх бізнесу залежить від здатності компаній адаптуватися до змін та впроваджувати інновації. Стандартизація відіграє ключову роль у цьому процесі, оскільки вона створює базу для узгодженості, ефективності та впровадження нових технологій. Підвищення значення стандартів у бізнесі пов’язане з кількома чинниками: прискорення інноваційних процесів - єдині стандарти дозволяють компаніям швидше інтегрувати нові технології, знижуючи витрати на розробку та впровадження; гармонізація міжнародних ринків - завдяки стандартам компанії можуть легше виходити на зовнішні ринки, зменшуючи бар’єри для торгівлі та спрощуючи кооперацію; конкурентоспроможність - організації, що дотримуються стандартів, отримують конкурентні переваги, оскільки їх продукція чи послуги відповідають очікуванням споживачів та вимогам регуляторів; забезпечення сталого розвитку - уніфікація технологій через стандарти сприяє сталому розвитку, оскільки дозволяє компаніям оптимізувати використання ресурсів та впроваджувати екологічно чисті рішення. Інноваційна стратегія бізнесу сьогодні неможлива без врахування ролі стандартів у таких аспектах, як цифровізація, впровадження нових виробничих методів, автоматизація чи розвиток штучного інтелекту. Крім того, стандартизація виступає каталізатором співпраці між бізнесом, науковими установами та урядовими організаціями. Вона забезпечує чіткі правила гри, що сприяє прозорості та ефективності реалізації інноваційних проектів. У статті досліджуються поняття стандартизації та добровільної сертифікації в сучасному бізнесі, їх вплив на розвиток бізнесу. Розкриваються основні цілі та завдання міжнародної стандартизації.