МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ ПІДПРИЄМСТВ РИТЕЙЛЕРІВ В УМОВАХ СИСТЕМНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Кліщ, М.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті визначено основні методологічні підходи до управління бізнес-процесами підприємств ритейлерів в умовах системних трансформацій. Висвітлено основні переваги та недоліки кожного з окреслених підходів. Встановлено, що за умов ведення бізнесу, які характеризуються системними трансформаціями, з-поміж основних підходів до управління бізнес процесами найбільш дієвим є процесний підхід, який сфокусований на досягнення конкурентоспроможності підприємства-ритейлу. У рамках запропонованого підходу та на підставі проведеного контент-аналізу понять «адаптація» та «адаптивність» визначено, що «адаптивність» використовують як характеристику соціально-економічної системи, здібність до пристосування, структурної перебудови, в умовах трансформацій; в той час як адаптація є ознакою конкретного підприємства з метою набуття ним ознак та властивостей характерних для середовища трансформації.