WELLNESS-ТУРИЗМ: НОВІ ГОРИЗОНТИ ДЛЯ БАЛАНСУ ТА ЗДОРОВ’Я В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Бойко, В.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
Велнес-туризм стає важливим аспектом сучасного туристичного ринку, пропонуючи нові горизонти для досягнення балансу між фізичним, психічним і соціальним здоров’ям. У світі, де стрес і швидкий ритм життя все частіше стають нормою, велнес-туризм виступає як відповідь на потребу людей у відновленні та гармонії. Дослідження показують, що велнес-туризм не лише сприяє фізичному оздоровленню, а й допомагає покращити психоемоційний стан, зміцнити соціальні зв’язки і знизити рівень тривожності. Актуальність теми обумовлена зростанням попиту на оздоровчі послуги, зокрема в умовах війни, коли здоров’я стало пріоритетом для багатьох людей. Туристи все частіше обирають дестинації, які пропонують спа-процедури, йогу, медитацію та інші практики, що сприяють відновленню. У цьому контексті курорти, такі як ті, що розташовані в м. Трускавець та Карпатах, стають ідеальними місцями для реалізації концепцій велнесу, завдяки природним ресурсам, чистому повітрю і різноманіттю оздоровчих процедур. Велнес-туризм також враховує соціальні аспекти, оскільки багато програм сприяють розвитку міжособистісних зв’язків і створюють підтримуючу атмосферу. Пропозиції, що включають групові заняття та спільні активності, дозволяють туристам знаходити нових друзів і відчувати себе частиною спільноти. Важливим є також екологічний аспект велнес-туризму, оскільки багато курортів прагнуть до сталого розвитку, використовуючи екологічно чисті технології та практики. У статті проаналізовано поточний стан та основні тенденції розвитку велнес-туризму в сучасних умовах, а також його вплив на трансформацію туристичної індустрії в Україні. Розглянуто виміри моделі благополуччя людини та основні причини популярності велнес-туризму в Україні під час війни, які свідчать про важливість інтеграції здоров’я і благополуччя в повсякденність, закликаючи до активного способу життя і усвідомленого підходу до здоров’я. Велнес-туризм не лише відповідає на потреби сучасного суспільства, але й формує нову культуру оздоровлення, в якій гармонія між тілом і духом стає ключовим елементом.