МЕХАНІЗМИ ВПРОВАДЖЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ПІДХОДІВ ДО РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ У КОНТЕКСТІ МІЖНАРОДНОГО БІЗНЕСУ - Заяць, О.І.; Фрайтик, К.С. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті здійснено концептуалізацію, визначено сутнісні характеристики та специфічні особливості ризиків, властивих суб’єктам міжнародного бізнесу, а також проаналізовано генезис і еволюцію основних парадигм ризик-менеджменту. Проведено систематизацію ключових підходів до нормативно-правового регулювання ризиків у провідних економіках світу. Оцінено вплив глобальної економічної турбулентності на функціонування міжнародних компаній та висвітлено практичні аспекти імплементації управлінських інструментів у сфері ризиків. Виконано системний аналіз ефективності існуючих методологій ризик-менеджменту та визначено напрями їх удосконалення. Запропоновано механізми розробки та оптимізації сучасних підходів до управління ризиками, зокрема, акцентовано увагу на методології прогнозування та ідентифікації потенційних викликів і можливостей у сфері ризик-менеджменту. Окремо ідентифіковано специфіку управління ризиками на українському ринку в умовах глобальної нестабільності.