ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ФРАНЧАЙЗИНГОВОЇ МОДЕЛІ БІЗНЕСУ - Когут, М.В.; Лень, Є.Ю. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті розглядається ефективність франчайзингу як сучасної бізнес-моделі, що забезпечує вигоди як для франчайзера та франчайзі, так і для економіки в цілому. Аналізуються ключові переваги франчайзингу, такі як швидке розширення бізнесу, мінімізація фінансових ризиків, популяризація бренду та доступ до перевірених бізнес-стратегій. Поряд із цим висвітлюються недоліки, зокрема труднощі контролю якості, залежність від франчайзі та високі витрати на управління мережею. Особлива увага приділяється впливу франчайзингу на споживачів, яким забезпечується доступ до стабільних і якісних товарів та послуг. У роботі підкреслено важливість франчайзингу для розвитку малого та середнього бізнесу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій та впровадження інновацій. Окремо розглянуто роль франчайзера у забезпеченні збалансованої взаємодії з франчайзі, зокрема через розробку оптимальної схеми розміщення франчайзингових точок, що сприяє максимальній продуктивності мережі. Також вивчено вплив франчайзингової моделі на суспільство, включаючи розвиток місцевої економіки та стимулювання науково-технічного прогресу. Стаття спрямована на глибше розуміння механізмів функціонування франчайзингу, його переваг і недоліків, а також перспектив використання цієї моделі для економічного зростання і покращення конкурентоспроможності підприємств.