ГЕЙМІФІКАЦІЯ У ВИКЛАДАННІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ) ДЛЯ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Варнавська, І.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У дослідженні розглянуто гейміфікацію як ефективний метод викладання української мови (за професійним спрямуванням) для студентів економічних спеціальностей. Описано ключові теоретичні підходи до використання гейміфікаційних елементів у навчальному процесі, а також визначено їх роль у формуванні фахових мовних компетенцій. Проаналізовано сучасні наукові дослідження і практичний досвід впровадження ігрових методик у навчальні програми закладів вищої освіти. Встановлено, що гейміфікація сприяє підвищенню рівня мотивації студентів, активізації їх пізнавальної діяльності, розвитку комунікативних навичок, кращому засвоєнню спеціальної термінології і формуванню професійної компетентності. Окрему увагу приділено методичним рекомендаціям щодо застосування цифрових платформ, рольових ігор, кейс-методів та інших інтерактивних технологій, що можуть бути інтегровані у навчальний процес з метою підвищення його ефективності. Розглянуто вплив різних гейміфікаційних стратегій на рівень навчальних досягнень студентів, а також їх залученість у навчання. Зроблено висновок про значущість використання гейміфікаційних інструментів для адаптації навчального процесу до сучасних вимог ринку праці та забезпечення конкурентоспроможності майбутніх фахівців. Запропоновано перспективні напрями подальших досліджень у сфері гейміфікації, зокрема розробку адаптивних цифрових навчальних платформ, що враховують індивідуальні особливості студентів і дозволяють персоналізувати освітній процес. Також наголошено на важливості оцінки ефективності різних гейміфікаційних моделей у викладанні української мови (за професійним спрямуванням) та їх інтеграції в освітні програми закладів вищої освіти.