ВПЛИВ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ В ЮВЕЛІРНІЙ ГАЛУЗІ - Кобець, Д.Л.; Богданова, Є.О. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті досліджено вплив диджиталізації на трансформацію бізнес-моделей у ювелірній галузі. Обґрунтовано, що використання цифрових технологій сприяє розвитку нових моделей ведення бізнесу, зокрема цифрових платформ, соціальних медіа як каналів продажу, персоналізованих бізнес-стратегій. Визначено ключові диджитальні тенденції, що впливають на ринок ювелірної продукції, включаючи підвищення рівня клієнтоорієнтованості, розширення тематичних та цінових сегментів, вихід на міжнародні ринки. Запропоновано модель адаптації ювелірного бізнесу до цифрової економіки на основі концепції AIDA. Доведено, що впровадження диджитал-технологій забезпечує стійкість та конкурентоспроможність ювелірних компаній, навіть в умовах воєнного стану. Практична значущість дослідження полягає у формуванні рекомендацій щодо ефективної інтеграції цифрових інструментів у діяльність українських ювелірних брендів.