ЗБЕРЕЖЕННЯ ЛЮДСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ У ПРОЕКЦІЇ РОЗВИТКУ ВЕЛИКИХ МІСТ УКРАЇНИ - Лещух, І.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2028)
У статті досліджено роль великих міст у розвитку та збереженні людського потенціалу України в умовах війни. Визначено ключові аспекти урбанізації, що сприяють концентрації освітніх, економічних та інноваційних ресурсів. Проаналізовано адаптацію міської інфраструктури до демографічних та безпекових викликів (при цьому акцентовано на необхідності забезпечення комфортних умов проживання, роботи та соціальної інтеграції міського населення, у тому числі нових мешканців – ВПО, реемігрантів та ветеранів бойових дій), інтеграцію внутрішньо переміщених осіб і ветеранів, розвиток муніципальних програм підтримки кадрів та запобігання їхньому відтоку. Окреслено заходи щодо покращення якості життя в містах через модернізацію житлової, транспортної, освітньої та медичної інфраструктури, а також забезпечення продуктивного дозвілля.