МЕХАНІЗМИ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВ ТА ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ - Владика, Ю.П.; Скиба, Г.І.; Турова, Л.Л. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2025)
У статті аналізуються науково-методичні підходи до визначення поняття «реструктуризація підприємств», розкривається зміст, завдання і ключові характеристики цього процесу. Особливу увагу приділено економічній сутності фінансової реструктуризації, її механізму, сфері застосування, основним завданням та очікуваним результатам. Обґрунтовано необхідність впровадження фінансової реструктуризації для підприємств України, особливо в умовах сучасних викликів, та надано рекомендації щодо ключових аспектів практичного впровадження. Головна мета дослідження полягає у висвітленні основних чинників, які спричиняють кризовий стан українських підприємств у період воєнного часу. Також визначено потребу у здійсненні фінансової реструктуризації, сформульовано її основні завдання та передбачено покроковий план реалізації певних дій та операцій. Реструктуризація розглядається як інструмент адаптації до динамічних змін зовнішнього середовища, що дозволяє забезпечити гармонійний баланс між внутрішньою структурою банку та факторами зовнішнього впливу, спрямувавши банк до досягнення стійкості в довгостроковій перспективі. Процес реструктуризації поділяється на три ключові етапи, властиві будь-якому інвестиційному проєкту: передінвестиційна, інвестиційна і експлуатаційна фази. Подальші дослідження в цьому напрямі є ключовим етапом у глибшому розумінні впливу воєнного часу на фінансові ринки. Такі дослідження сприятимуть розробці інноваційних стратегій, що дозволять Україні ефективно адаптуватися до сучасних викликів та забезпечити економічну стабільність у нестабільних умовах. Проведений аналіз відкриває перспективи для вдосконалення фінансової реструктуризації завдяки впровадженню сучасних технологій та оптимізації регуляторних механізмів. Для оцінки ефективності реструктуризації рекомендовано порівнювати три показники ринкової вартості банку: фактичну до початку реструктуризації, прогнозовану після її завершення і фактичну, отриману після впровадження заходів. Запропонований підхід має кілька переваг: можливість адекватної оцінки перспектив розвитку банку та виявлення ключових проблем; застосування моделі дисконтування грошових потоків для бізнес-планування; прогнозування ринкової вартості банку після реструктуризації з використанням методу дисконтування грошових потоків, що дозволяє встановити чіткі цілі; а також попередній вибір першочергових заходів для усунення проблем або мінімізації їхніх наслідків.